...do klávesnice

Bratr Roger: Láska nad všechnu lásku

19. 4. 2012 13:15
Rubrika: Nezařazené | Štítky: bratr Roger , Taizé

Na TV-MISS jsem narazila na nahrávku s myšlenkami bratra Rogera, zakladatele komunity v Taize. Něco mě tam zaujalo, něco jsem si napsala, a tak to nabízím i vám všem, a pokud vám vyjde čas, zaposlouchejte se:)

00:48:45
Spasiteli, zachránce života,
dny ubíhaly a já jsem Ti neodpovídal.
Šel jsem až tak daleko, že jsem se ptal sám sebe: "Potřebuji skutečně Boha?"
Hradby pochyb a váhání rostly, byly stále vyšší a já jsem se od tebe vzdaloval čím dál tím víc.
Ježíši Kriste, tajemná přítomnosti, Tys na mě čekal na dně mých rozporů a dokonce mých vnitřních odmítání a revolt. Tam jsem pochopil průzračnost a jas evangelia. Tvá láska není prázdné slovo, je to tvá neustálá přítomnost a tvé odpuštění. Svým Svatým Duchem jsi, vzkříšený Kriste, žil ve mě a nikdys mě neopustil.

Když se Tě Kristus ptá: "Kým jsem pro tebe?"
Můžeš odpovědět: "Ježíši, Ty jsi ten, kdo mě miluje bez ustání v životě, který nekončí. Otevíráš mi dobrodružnou cestu. Neočekáváš ode mě několik drobtů, ale celé mé bytí, celou mou existenci. Ty jsi ten, který se ve mě modlí ve dne v noci.
I mé koktání je modlitbou. Volám-li Tě pouze jménem Kristus Ježíš, naplňují se prázdnoty mého srdce. Ty jsi ten, kdo mi každé ráno navléká prsten jako marnotratnému synu, slavnostní prsten.
A já, nevyměnil jsem zář Boží za vlažnost? Neopustil jsem zdroj živé vody a nevytesal rozpukané cisterny, které vodu neudrží?
Ty Kriste jsi mě neustále hledal, proč jsem váhal, proč jsem chtěl získat čas a odklad abych se zabýval svými věcmi, proč jsem se ohlížel zpět, když jsem vložil ruku na pluh.
(...)
I když jsi snad z evangelia pochopil velmi málo, zvěstuj mě mezi lidmi, jdi a následuj mě.

 

01:07:05
Ježíši, má radosti, má naději a můj živote!
Nehleď na mé hříchy, ale na víru, na důvěru tvé církve.
Dej mi, prosím, abych se vnitřním životem uzpůsobil k důvěře v tajemství víry jako následovník svědků všech dob od Marie a apoštolů až k dnešním věřícím.

Pokoj ve tvém srdci způsobuje, že pro lidi, kteří jsou v tvém okolí, je život krásný.

01:10:10
Přítomnost vzkříšeného otevírá prostor k nečekaným dobrodiním, zaplašuje tvé noci. Žádná tma pro tebe není temná, noc jako den svítí, temnota je jako světlo.
Jsi povolán ke svobodě. Tvá minulost je jakoby zakopána v srdci Kristově a o tvou budoucnost se již stará Bůh.
Neboj se utrpení, na dně propasti se ti může dostat dokonalé radosti ve společenství s Ježíšem Kristem. Neboj se radovat z toho, jak skrze tebe a kolem tebe působí Bůh.

01:17:31
Ježíši Kriste, vnitřní světlo,
dopřej mi, abych přijal tvou přítomnost,
abych poznal radost, miluji Tě.
Možná, že ne tak, jak bych chtěl, ale miluji Tě.
Lásko nad všechnu lásku, ty to víš.
Dám za Tebe a za Tvé evangelium i svůj život.

01:20:02
Běž stále po stopách Kristových, nedělej si starosti, co bude zítra. Hledej nejprve Boží království a jeho spravedlnost. Zbav se sám sebe, plně se vydej, a on ti nasype plnou míru setřesenou, překypující, protože jakou měrou měříš, takovou Bůh naměří tobě. Ať spíš nebo bdíš, v noci či ve dne, zaseté semeno klíčí a roste a ty ani nevíš jak.
Varuj se konat skutky spravedlnosti před druhými, aby se ti za to obdivovali. Ať se tvůj vnitřní život neprojevuje navenek smutným vzhledem jako u někoho, kdo vystavuje na odiv svou strhanou tvář. Pomaž si hlavu, omyj si tvář, aby jen otec věděl o vnitřních záměrech tvého srdce. Chovej se co nejprostěji a žij v radosti, v radosti milosrdných, v radosti bratrské lásky. 

Zobrazeno 2136×

Komentáře

růžetrnitá

Ta poslední je nejkrásnější a plná života

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio